Budúcnosť viacerých škôl na Zemplíne je neistá

08.08.2013 Vranov nad Topľou

Benkovce/Petrovce nad Laborcom 8. augusta (TASR) - Na zozname škôl zverejnenom v médiách, ktoré už ministerstvo školstva nechce dotovať navyše, je aj viacero školských zariadení na území Zemplína. Niektorým z nich hrozí dokonca zánik.
Týka sa to napríklad Základnej školy (ZŠ) v obci Benkovce v okrese Vranov nad Topľou. Samospráva stojí pred rozhodnutím, či školu s 13 žiakmi 1. až 4. ročníka udrží pri živote aj s nemalou finančnou podporou obce, alebo budú miestni školáci od septembra cestovať za vzdelaním do ZŠ v susednej Slovenskej Kajni.
Benkovský starosta Jozef Lancoš TASR informoval, že sa po poslednej návšteve ministerstva školstva chystá prerokovať problematiku obecnej ZŠ s Radou školy a miestnymi poslancami. "Následne na to by sme mali v druhej polovici augusta prijať rozhodnutie, či budeme pokračovať ďalej, alebo nie," podotkol starosta, ktorý by bol najradšej, ak by sa škola v obci aj napriek náročnosti jej financovania do budúcna zachovala.
Starosta Petroviec nad Laborcom v okrese Michalovce Štefan Rovňák je prekvapený, že sa miestna ZŠ, ktorú navštevuje 48 rómskych detí 1. až 4. ročníka, nachádza v zozname "ohrozených" škôl. "Dopočul som sa o tom len v stredu (7. 8.), prekvapilo ma to. Zatiaľ to však vnímam ako neoficiálnu záležitosť, od nikoho sme doteraz oficiálnu informáciu nedostali," zdôraznil starosta.
Krajný prípad, to znamená zrušenie petrovskej ZŠ a presunutie školákov na iné miesto, by podľa jeho slov nebolo najšťastnejším riešením. "Domáci žiaci majú dosť veľký problém s dochádzkou k nám. Neviem si predstaviť, ako by to bolo s dochádzkou do školy v inej obci," poznamenal Rovňák.
 

Vyberte región